Superfood – naturalna oraz zdrowa żywność

Superfood to nic innego jak zdrowa i naturalna żywność, która posiada wiele nadzwyczajnych właściwości. Dzięki zastosowaniu jej w naszej codziennej, zbilansowanej diecie uzupełnimy wszelkie istniejące niedobory w organizmie, poprawimy jego kondycję oraz ograniczymy rozwój licznych schorzeń, a także spowolnimy proces starzenia się. Zapewne zastanawiasz się jakie produkty należą do super żywności oraz jak je można przyrządzić. Poniżej prezentujemy przykładowe produkty, dzięki którym można jeść smacznie oraz zdrowo.

Czym jest superżywność?

Superfood są to artykuły, które naturalnie oraz szybko uzupełniają wszelkie niedobory makro- oraz mikroskładników w organizmie. Dostarczają one także duże ilości witamin, antyoksydantów, białka, enzymów, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy innych substancji bioaktywnych. Produkty superfood, dzięki zawartości tych składników, wpływają na poprawę stanu zdrowia oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Codzienne ich stosowanie w różnego rodzaju posiłkach wpływa na poprawę nastroju, kondycji, koncentracji oraz wygląd naszego ciała. Pobudzają one nasz organizm oraz niwelują zmęczenie.

Superfood

Jakie produkty warto jeść?

Lista produktów zaliczanych do grupy superfood https://smaksuperfood.pl/ jest długa oraz umowna. Zawiera produkty z Polski oraz całego świata. Do swojego codziennego menu warto wprowadzić:

  • Nasiona chia – zawierają duże ilości kwasów omega-3, które bardzo dobrze wpływają na układ krążenia, chroniąc go przed wieloma schorzeniami. Są również bogatym źródłem wielu składników mineralnych, głównie wapnia, które wspiera układ kostny oraz potasu, obniżającego ciśnienie krwi
  • Siemię lniane – zawiera: lignany, bioaktywne związki, które mają działanie antyoksydacyjne, błonnik, zapobiegający zaparciom oraz kwasy omega-3, wspierające właściwe funkcjonowanie układu krążenia
  • Jagody goji – w swoim składzie posiadają karotenoidy, witaminy E, C oraz z grupy B, luteinę, antyoksydanty, flawonoidy, a także takie składniki jak selen, wapń, żelazo, cynk i potas. Zalecane są przy spadku odporności oraz leczeniu reumatyzmu. Regulują również pracę serca, poziom cholesterolu, cukru oraz ciśnienie krwi
  • Pestki granatu – źródło przyswajalnych polifenoli, kwasu punikowego, witaminy C oraz z grupy B, beta-karotenu, błonnika, kwasu cytrynowego, taniny, selenu, potasu, cynku oraz miedzi. Między innymi łagodzą one problemy trawienne, działają kojąco i regenerująco na skórę oraz mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
  • Czosnek – bogaty w fitoncydy, witaminy z grupy B, magnez, siarkę, cynk, żelazo, potas, selen, wapń i miedź, posiada działanie przeciwzapalne, grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wzmacnia ogólną odporność organizmu
  • Jarmuż – zawiera duże ilości potasu, wapnia, witaminy K i C. Posiada on działanie antynowotworowe oraz zapobiega rozwojowi groźnych chorób serca
  • Miód – bogate źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, przyspiesza metabolizm oraz wzmacnia układ odpornościowy.